Dieta Budwig

Dieta Budwig jest już stosowana od ponad 50-ciu lat i najprawdopodobniej jest jedną z najbardziej popularnych naturalnych i alternatywnych metod walki z rakiem i jego zapobieganiu. W największym uproszczeniu Dieta Budwig (nazwa pochodzi od nazwiska autorki) ma swoje korzenie w hipotezie Ottona Warburga, że rak tworzy się, gdy komórki ludzkie „nie oddychają” prawidłowo a bez wystarczającej ilości komórek tlenowych rozpoczyna się proces fermentacji cukrów, które z kolei przekształcają się w nowotwory.

Dr Johanna Budwig była niemiecką biochemiczką i lekarzem. Pracowała na dietetycznych tłuszczach i jako jedna z pierwszych dowiodła, jak różne kwasy tłuszczowe działają w organizmie i jaki jest ich wpływ na zdrowie ludzi. Wiele z jej prac dotyczyło roli, jaką kwasy Omega-3 odgrywają w ochronie organizmu przed rakiem i profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.

Od początku lat 50. do 2002 r. dr. Budwig leczyła swoich pacjentów według swojej diety której najbardziej znaną częścią jest połączenie tłoczonego na zimno oleju lnianego z białym twarogiem o niskiej zawartości tłuszczu. Dokładne wymieszanie oleju lnianego z twarożkiem tworzy wiązanie chemiczne pomiędzy omega-3 i białkami z sera co sprawia, że kwas Omega-3 jest lepiej rozpuszczalny i skuteczniejszy w walce z chorobą.



Wykorzystywane w Diecie Budwig siemię lniane od pradawnych czasów uważane było za zdrową żywność.
Dla naszych przodków szczególnie w Europie Wschodniej i Środkowej olej z siemienia lnianego był podstawowym spożywanym olejem zarazem bardzo bogatym w witaminy i minerały ale przede wszystkim w wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne dla procesów życiowych człowieka.

Wykorzystując fakt bogactwa oleju lnianego (50 razy więcej kwasów Omega – 3 niż w oliwie z oliwek!) podstawowym składnikiem Diety Budwig są właśnie kwasy Omega-3 z tłoczonego na zimno oleju lnianego, dodatkowo wzbogacone proteinami bogatymi w siarkę z twarogu, błonnika, lignanów i silnych przeciwutleniaczy z siemienia lnianego oraz dużo warzyw i owoców, które razem pomagają w ich pracy, aby wspomóc proces leczenia.

Lignany lniane mające silne właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i dodatkowo regulujące gospodarkę hormonalną są idealnym elementem Diety Budwig. Wykazano, że mają od 4 do 5 razy silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż powszechnie stosowana witamina E, uznana za jeden z najlepszych przeciwutleniaczy oraz witamina C. Ze względu na antyoksydacyjne właściwości amerykańska agencja do spraw leków i żywności FDA (Food and Drug Administration) zaleca spożywanie lignanów lnianych jako czynnika redukującego ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca i miażdżycę naczyń krwionośnych.





Dieta Budwig podzielona jest na trzy główne obszary:

Zaleczane do spożycia: najlepiej rano na czczo tłoczony na zimno olej lniany zmieszany z białym twarogiem o niskiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo wskazane soki owocowe i warzywne, sok z kiszonej kapusty, warzywa i świeże owoce. Dieta zawiera wiele probiotycznych, włóknistych, surowych i naturalnie sfermentowanych pokarmów dla zdrowego układu trawiennego i dla rozwoju dobrej flory jelitowej: to przynosi korzyści całemu organizmowi.

Pokarmy, które można włączyć: obejmują pełne ziarna, ryż, rośliny strączkowe, nasiona, orzechy, ziemniaki, warzywa korzeniowe, a nawet trochę żółtego sera. Trochę surowego, naturalnego miodu do słodzenia. Dopuszczalne są ogórki fermentowane mlekiem. Możesz nawet mieć pewną ilość czekolady i wina.

Pokarmy, których należy unikać: dieta całkowicie unika wszelkich innych tłuszczów, cukrów, rafinowanych i przetworzonych produktów spożywczych. Mięso i ryby nie są zabronione jednak Dieta Budwig ich nie uwzględnia i co do zasady jest bezmięsna.

Codzienna dieta oparta jest na regularnych posiłkach wymienionych wyżej pokarmów i może być spożywana w dowolnej formie: w zupach, jako dodatek do dań, pasta do kanapek i wielu innych formach - można je dowolnie zmieniać według własnego gustu i stylu życia, o ile przestrzega się podstawowych wytycznych.