Moje oleje
Najpopularniejsze oleje, które można wytłoczyć (źródło: opracowanie własne oraz https://www.mniammniam.com)
Olej lniany
Ostatnio coraz bardziej popularny w Polsce olej ze względu na swoje wartości odżywcze i zdrowotne. Uzyskuje się przez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Jest olejem schnącym i nadaje się do spożycia jedynie 3 do 4 tygodni po otwarciu. Zawiera kwasy Omega: 3, 6 i 9 oraz niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ma żółty kolor i intensywny smak. Niegdyś bardzo popularny, jako olej spożywczy. Nie należy go podgrzewać, jest dobrym dodatkiem do sałatek, gotowanych warzyw - wzbogaca smak potraw. Stosowany w diecie Budwig. Wydajność ok. 3 kg ziarna na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Olej słonecznikowy
To drugi po rzepakowym tak popularny olej. Należy do kategorii olejów półschnących, czyli optymalny czas przechowywania to 4-6 miesięcy. Jest bogaty w tłuszcze wielonienasycone, kwas linolowy. Zawiera dużo witaminy E. Nie należy go podgrzewać do temperatury wyższej niż 100 stopni Celsjusza. Nadaje się do sałatek. Wydajność ok. 3 kg ziarna na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Olej rzepakowy
To zdecydowanie najpopularniejszy olej w Polsce i Europie. Zalicza się do olejów półschnących, więc można go przechowywać od 4-6 miesięcy. Zawiera kwasy jednonienasycone, jest bogaty w kwasy Omega-3, ma małą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (to te niepożądane). Zwany jest "oliwą północy", dzięki swoim niezaprzeczalnym właściwościom podobnym do oliwy. Pozyskiwany jest metodą na ciepło lub zimno. Ta pierwsza niestety pozbawia olej rzepakowy wielu cennych składników, natomiast jest on odporny na działanie temperatury i może być używany do smażenia. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to prawdziwy skarb - zawiera mnóstwo kwasów jednonienasyconych obniżających poziom cholesterolu, wskazanych w zapobieganiu nowotworom i cukrzycy. Jest również bogaty w witaminy A, D, E i K oraz zapobiega utracie witaminy C i B. Może być używany wyłącznie na zimno - do surówek, sałatek lub do robienia majonezu. Wydajność ok. 3 kg ziarna na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Olej z orzechów włoskich
Coraz popularniejszy w Polsce. Należy do kategorii olei schnących, nadaje się do użycia do 3-4 miesięcy po otwarciu. Zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A, B i E. Jest tłoczony na zimno, mimo to ma wysoką temperaturę wrzenia (ok. 390 stopni Celsjusza), ale nie zaleca się ogrzewania go ponieważ traci właściwości i staje się gorzki. Ma zdecydowany smak orzechów włoskich z delikatną nutką karmelu i zielonkawy kolor. Wzbogaci smak sałatek, ciast, naleśników. Wydajność ok. 2 kg orzechów na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Olej z pestek dyni
Jest lekko strawny, co zawdzięcza korzystnej kombinacji kwasów tłuszczowych nienasyconych. Zalicza się do olejów nieschnących, więc może być stosunkowo długo przechowywany - koniecznie w lodówce, przedłuży to jego życie do 9 miesięcy. Zawiera kwas linolowy i oleinowy, dużą ilość witamin A, C i D oraz E i z grupy B. Tłoczony jest na zimno z pestek dyni, dlatego nie należy go podgrzewać. Ma piękny ciemnozielono-brązowy kolor i orzechowy smak i aromat. Idealny do surówek i sałatek, wzbogaca smak zup i sosów, warto nim polać ugotowane warzywa. Polecany szczególnie mężczyznom po 50-tym roku życia.
Olej z nasion marchwii
Tłoczony z suszonych nasion marchwii, zapewnia wspaniałą ochronę przed słonecznym wysuszaniem skóry, nawilża ją, odżywia. Dzięki karotenoidom chroni komórki skóry przed wolnymi rodnikami, zmniejsza szkodliwy efekt promieniowania UVR. W olejku marchewkowym znajduje się także tocoferyl i witamina E, które także polepszają odporność skóry i łagodzą skutki poparzeń słonecznych. Marchew zawiera około 600 zidentyfikowanych rodzajów karotenu, a szeroko reklamowane produkty do opalania zawierają najczęściej tylko jeden z nich- Beta-karoten.
Dlatego olej z marchwi doskonale nadaje się jako olejek do opalania a nawet działa jak naturalny samoopalacz. Należy stosować go jednak niezbyt skoncentrowany (2 -10%), lub w połączeniu z innymi preparatami, by uzyskać pożądany połysk !
Olej z ostropestu plamistego
Ostropest plamisty to zioło znane i szeroko stosowane od wieków. Kluczowy w leczniczym zastosowaniu oleju z ostropestu jest składnik znany sylimaryną, która wykazuje działanie: przeciwzapalne, żółciotwórcze, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Olej z ostropestu posiada zdolność ochrony wątroby i stymulowania jej do regeneracji. Chroni komórki wątroby przed niekorzystnym działaniem naturalnych metabolitów, które tworzą się w naszym organizmie, a także przed truciznami, które dostają się do naszego organizmu ze środowiska zewnętrznego: metalami ciężkimi, toksyną muchomora sromotnikowego, pestycydami, alkoholem czy lekami, które także można rozpatrywać pod kątem trucizny dla organizmu. Wydajność ok. 5 kg ziarna na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Jesteś zainteresowany naszym produktem?
Zamów do 20.01.2017 a uzyskasz dodatkową promocję nawet do 25%!
Olej z czarnuszki
Uzyskuje się go z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Ma krótki termin przydatności, gdyż zalicza się do kategorii olejów schnących (3-4 miesiące). Może być miodowy do ciemnobrązowego, ma lekko gorzkawy smak i intensywny, korzenny zapach. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i dużo kwasu linolowego oraz biotynę. Jest też źródłem witaminy A i E. Nadaje się do sałatek i surówek oraz jako składnik zimnych sosów. Wzbogaca smak gotowanych warzyw i roślin strączkowych oraz kasz. Polecany po chemio- i radioterapii oraz stanach osłabienia. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Olej z lnianki (rydzowy)
Tłoczony z nasion lnianki. Swego czasu była to bardzo popularna roślina, uprawiana w całej Polsce. Olej był szczególnie spożywany w czasie postów (do tej pory można go kupić w okresie przed Świętami Bożego Narodzenia w Wielkopolsce). Ma jasnozłoty kolor i charakterystyczny, korzenny smak. Świetnie nadaje się do sałatek ziemniaczanych, śledzi, posiekanej cebuli, białego sera oraz kasz i pieczywa.
Olej konopny
Pozyskiwany z nasion konopi siewnej. Zalicza się do olejów schnących, zachowuje swoje właściwości jedynie 4 tygodnie po otwarciu. Jest tłoczony na zimno. Olej konopny jest bogaty w kwas linolowy. Jest zielono-brązowy, a jego zapach i smak jest lekko gorzki wzbogacony o korzenno-orzechowe nuty. Jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, kasz, surówek i sałatek.
Olej makowy
Jest tłoczony na zimno z ziaren niebieskiego maku. Zalicza się do grupy olejów schnących, więc należy go spożyć w miarę szybko. Ma zrównoważony zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 . Wystarczy jedna łyżka dziennie, aby pokryć aż 15% zapotrzebowania organizmu na kwas Omega-3 i 3,6% na witaminę E. Jego delikatny, lekko orzechowy smak czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek z warzyw i owoców. Dodaje wykwintnego smaku daniom z makaronem oraz ziołami.
Olej migdałowy
Otrzymuje się go z tłoczonych na zimno owoców drzewa migdałowego. Migdały zawierają od 40 do 50% tłuszczu, więc są idealne do pozyskiwania z nich oleju. Jest olejem półschnącym i po otwarciu utrzymuje ważność do 4-6 miesięcy. Produkowany jest na południu Europy oraz w Kalifornii. Zawiera dużo kwasu olejowego, bo aż 65%, a także kwas linolowy i kwasy palmitynowy i stearynowy oraz witaminy i składniki mineralne. Nie należy go ogrzewać do temperatury powyżej 70 stopni Celsjusza, za to można go mrozić do -20 stopni Celsjusza. Olej migdałowy ma postać lekko gęstej żółtawej cieczy o łagodnym, słodkawym zapachu i smaku. Idealnie nadaje się do przyrządzania ryb, mięsa drobiowego oraz owocowych sałatek. W przemyśle spożywczym stosuje się go do aromatyzowania ciast i słodyczy oraz do produkcji marcepanu. Wydajność ok. 2 kg migdałów na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Olej z orzechów brazylijskich
Tłoczony jest na zimno z białego miąższu orzecha brazylijskiego. To olej z grupy schnących, więc nie nadaje się do długiego przechowywania. Zawiera 51% kwasu oleinowego. Delikatny, orzechowy smak podkreśla smak innych składników potrawy. Znakomicie nadaje się do sosów do sałatek, dipów i majonezu. Wydajność ok. 2 kg orzechów na 1L oleju wytłoczonego na zimno. Wydajność ok. 2 kg orzechów na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Olej z orzechów laskowych
Jest tłoczony na zimno z owoców leszczyny, czyli orzechów laskowych. Można przechowywać go od 6 do 8 miesięcy, ponieważ jest olejem nieschnącym. Zawiera aż 78% kwasu olejowego oraz 14% kwasu linolowego. Poza tym jest bogaty w minerały i białko. Jest stosunkowo odporny na ciepło. Ma złoto-żółty kolor i wyraźnie wyczuwalny orzechowy aromat. Ma delikatny smak. Dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy i obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi. Spróbuj dodać go do ciasta, które zyska nowy, niepowtarzalny smak. Jest również znakomitym dodatkiem do zimnych sosów do sałatek i surówek, a także do deserów i sałatek owocowych. Olej z orzechów laskowych jest ceniony przez szefów kuchni, więc warto wypróbować go w domowych warunkach. Wydajność ok. 1,5 kg orzechów na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Olej sezamowy
Otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion sezamowych. Zalicza się do grupy olejów półschnących, który można przechowywać od 4 do 6 miesięcy po otworzeniu. Zawiera sporo kwasu olejowego (ok. 42%) i kwasu linolowego (41-43%) oraz kwasy tłuszczowe. Ma zazwyczaj ciemnobrązowy kolor, choć bywa w barwie od jasno do ciemnożółtej. Ponieważ ma niską temperaturę dymienia nie należy go podgrzewać powyżej 70 stopni Celsjusza. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i to na tyle, że można zmniejszyć dawkę stosowanych leków! Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, szczególnie chińskiej. Ma zdecydowany smak i zapach o orzechowym aromacie. Dodaje się go do warzyw, mięs i sałatek. Warto go dawkować uważnie, bo w większej ilości może zostawiać goryczkowaty posmak. Wydajność ok. 2 kg ziarna na 1L oleju wytłoczonego na zimno.
Olej pistacjowy
Tłoczony na zimno z orzeszków pistacji. Ma zdecydowany smak pistacji oraz piękną, zieloną barwę. Jest niezwykle bogaty w witaminę E oraz kwasy tłuszczowe. Popularny we Francji, gdzie jest stosowany do sosów do zielonych sałat i grillowanych warzyw. Znakomicie podkreśla również smak grillowanej ryby, grillowanych owoców i ciast owocowych. Świetnie uzupełnia smak cytrusów - pomarańczy i grejpfrutów. Warto też skropić nim lekko lody pistacjowe. Wydajność ok. 2 kg orzechów na 1L oleju wytłoczonego na zimno.